Search Top Colleges Here

Custom Search

April 2, 2010

Delhi University LLB/LLM Entrance Test Syllabus

Delhi University LLB/LLM Entrance Test Syllabus

STRUCTURE OF LL.B. ENTRANCE TEST

The Entrance Test Paper will have 175 Objective Type Questions with Multiple Choice Answers on :
English Language Comprehension, to test the ability to analyse written information, comprehending the main
ideas and significant details and drawing inferences from the material presented and testing the general
comprehension of language including grammar; Analytical Abilities, Legal Awareness and Aptitude for
testing the ability to evaluate an assumption, inference or argument that is presented in a short statement and solving the legal problems; for testing general awareness aptitude about law and the legal system; and General Knowledge. All sections may not have equal number of questions.

SAMPLE TEST QUESTIONS
The sample Test questions are given below to acquaint the candidates with the pattern of Admission Test.
The sample is purely illustrative. The questions in the Test Booklet may substantially differ from the questions
in the following samples.

1. PRINCIPLE: No person shall be prosecuted and punished for the same offence twice.
FACTUAL SITUATION: ‘A’, a kleptomaniac, was an acquaintance of ‘B’ and used to visit ‘B’s’ home on weekends. One day, ‘B’ was unable to find his watch after a visit from ‘A’. Ultimately, ‘B’ informed the police about the missing watch and the persons who had been to his room. The police, among others, made a search on person of ‘A’ and found the watch in his pocket. At his trial, the Court found him guilty of theft and sentenced him to 3 months in prison. After completing his sentence, ‘A’ went to ‘B’s’ home to apologize for his conduct. After ‘A’ left, it was discovered that ‘B’s’ watch was missing. ‘A’ informed the police who located the watch from ‘A’s’ home. Can ‘A’ be prosecuted for theft?
(a) No, he has already been prosecuted and punished for theft and cannot be punished for the same offence again.
(b) No, he is a kleptomaniac with a psychological disorder of stealing and therefore cannot be found guilty.
(c) Yes, he can be prosecuted because he has committed two separate acts of theft.
(d) Yes, he can be prosecuted because the recovery of the stolen goods in each case has been from separate places.

2. What is geriatrics?
(a) Branch of science focusing on the study of genes and DNA
(b) Branch of medicine focusing on health care of elderly
(c) Branch of medicine dealing with care of infants and children
(d) Branch of medicine dealing with germs and microbes.

3. What is a ‘Plug-in Hybrid Electrical Vehicle’?
(a) An automobile running on hydrogen fuel
(b) An automobile running on batteries and solar cells
(c) An automobile running alternately on batteries and gasoline engine, as required
(d) An automobile running on rails with overhead electric lines.

4. Which district of China was the worst hit by the earthquake of May, 2008?
(a) Beijing
(b) Shanghai
(c) Sichuan
(d) Tangshan

5. Which of the following is not a carnivorous plant?
(a) Venus Flytrap
(b) Pitcher Plant
(c) Sundew
(d) Poison Ivy

6. Which of the following is associated with what is considered as one of the most devastating oil
spill in terms of damage caused to the environment?
(a) Exxon Valdez
(b) Three Mile Island
(c) 1991 Gulf War
(d) Easter Island

7. What is an anagram?
(a) The result of rearranging the letters of a word or phrase to produce a new word or phrase
(b) A geometrical shape with ‘n’ number of sides
(c) A telegraph transmitted via analogous mode
(d) A technique for constructing holograms

8. What is the meaning of the phrase ‘ubi jus ibi remedium’?
(a) Justice for all is the remedy of social evils
(b) Where there is a right, there is a remedy
(c) Complete justice requires speedy remedy
(d) Justice must not only be done but seem to be done.

9. You purchased a mobile phone handset which stopped working in its guarantee period. The mobile handset manufacturer is refusing to repair or replace the same. What would you do to get justice quickly?
(a) Approach the civil court with a suit for declaration
(b) File a writ petition before the Delhi High Court
(c) Approach the consumer disputes redressal forum
(d) Make a complaint of cheating before the local police station.

10. What was the Liberhan Commission of Inquiry constituted for?
(a) To conduct an inquiry of the riots against the Sikh community in 1984
(b) To conduct an inquiry into the demolition of the Babri Masjid in 1992
(c) To conduct an inquiry of the Godhra riots of 2002
(d) To conduct an inquiry of the Mumbai riots of 1992-93.
Answers: 1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (d)

6. (a) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (b)
STRUCTURE OF LL.M. ENTRANCE TEST
The Test paper will consist of 175 Objective Type Questions with Multiple Choice Answers in the following areas, viz. Constitutional Law of India, Jurisprudence, Law of Contracts (General Principles), Law of Torts, Criminal Law, Family Law of Marriage & Divorce and Public International Law (Law of Peace).

No comments: